Kawa Meksyk Maragogype
Ta meksykańska kawa uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kaw świata. Rozkoszując się jej smakiem ma się ochotę powiedzieć ALE MEKSYK! To kwintesencja smaku orzechowej przyjemności połączonej ze słodyczą czekolady i karmelu. Charakteryzuje się bogatym i mocnym smakiem z idealna kwasowością. Kawa posiada największe ziarno czyli tzw. "Elephan Bean". Warto spróbować tej kawy zarówno w postaci espresso oraz lekkiego, mlecznego cappuccino.
Kupując ten produkt możesz zebrać
20
punktów lojalnościowych
.
Twój koszyk będzie zawierał
20
punktów
Punkty możesz wymienić na kod rabatowy
3,00 zł
.
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Darmowa dostawa od 250 zł!
Kraj pochodzenia: Meksyk
Region: Oaxaca
Gatunek: Arabika - Typica, Bourbon i Pluma Hidalgo
Zbiory: luty/marzec
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1100 - 1600 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: słodki, lekko czekoladowy, kwiatowy
Aromat: kwiatowy, intensywny
Body/cielistość: wyważone
Kwasowość: średnia
Kawa uprawiana w rejonie Oaxaca uznawana jest za jedną z najlepszych kaw, jakie pozyskuje się w Meksyku.
Drzewka kawowca uprawiane są tu wyłącznie na wysoko położonych plantacjach około 1200 - 1500 m n.p.m. dzięki czemu rośliny dojrzewają powoli w idealnym , wysokogórskim mikroklimacie, a meksykańscy plantatorzy otrzymują ziarna tylko najwyższej jakości. Informuje o tym skróty SHG czyli Strictly High Grown - wyłącznie wysokie uprawy. Plantacje położone są na południowych stokach gór od strony Pacyfiku. Bogata w mikroelementy wulkaniczna gleba, umiarkowany wysokogórski klimat pozostający pod wpływem wiatrów z nad Oceanu Spokojnego stwarzają idealne warunki aby rosła tu kawa o intensywnym smaku i bogatym aromacie.
Meksykańscy plantatorzy kultywują od dziesięcioleci tradycję, dlatego stosowane metody uprawy i zbiorów pozostają niezmienne. Przemysł wyróżnia się wysoką kulturą upraw oraz dbałością o jakość produktu. Szczególną uwagę zwraca się na proces czyszczenia, mycia i segregacji owoców kawowca. Ziarna przygotowywane na potrzebę rynku europejskiego podlegają dodatkowo ręcznej selekcji, bezpośrednio przed spakowaniem do worków, co w skrócie oznaczane jest symbolem SG na opakowaniu. Niezwykle ważnym, dodatkowym atutem kaw z Meksyku jest ich ekologiczność. Plantatorzy z tego kraju w większości stosują jedynie ekologiczne i naturalne sposoby uprawy, co czyni ich kawę jeszcze bardziej wyjątkową.
Ta meksykańska kawa uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kaw świata. To kwintesencja orzechowej przyjemności połączonej ze słodyczą czekolady i karmelu. Charakteryzuje się łagodnym kwiatowym, wytrawnym aromatem oraz jasnymi akordami owocowego aftertaste. Pełna intensywność i średnia kwasowość są tym, co docenią prawdziwi smakosze kawy. Warto spróbować tej kawy zarówno w postaci espresso oraz lekkiego, mlecznego cappuccino.
Składniki: kawa palona ziarnista Arabika 100%
Specyficzne kody
- ean13
- 5905342639367