Kawa Kopi Luwak Sumatra- certyfikat
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni
Kopi Luwak to ekskluzywna kawa ziarnista, 100 % arabika "wytwarzana" dzięki pomocy luwaków czyli sumatrzańskich zwierząt. Najrzadsza, najdroższa i najlepsza kawa na świecie o niespotykanej cielistości i smaku. Zbierana ręcznie na Sumatrze w Indonezji. Kawa Kopi Luwak jest w 100% oryginalną kawa pochodzącą z dzikich zbiorów (zwierzęta nie są hodowane w klatkach). Autentyczność kawy Kopi Luwak potwierdzona jest certyfikatem, który jest dołączony do każdego zakupionego opakowania tej niezwykłej kawy.
Każdy zestaw możemy zapakować w opakowanie prezentowe - opcja do dodania podczas składania zamówienia (opcja wysyłki).
Kupując ten produkt możesz zebrać
10
punktów lojalnościowych
.
Twój koszyk będzie zawierał
10
punktów
Punkty możesz wymienić na kod rabatowy
1,50 zł
.
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Darmowa dostawa od 250 zł!
Kraj pochodzenia: Indonezja/Sumatra
Gatunek: Arabica
Wysokość upraw: 1100-1300 m n.p.m.
Profil palenia: średni
Aromat: orzech, czekolada, egzotyczne cytrusy
Kwasowość: niska
Historia
Ojczyzną kawy Kopi Luwak jest Indonezja. Znaczenie nazwy pochodzi od lokalnej nazwy kawy (Kopi) i cywety azjatyckiej (Luwak) – zwierzęcia z rodziny łaszowatych, które jest główym “producentem” tej kawy.
Historia tej kawy rozpoczęła się dawno temu, w XVIII w., kiedy to indonezyjskie wyspy były holenderską kolonią. Tubylcy pracowali dla kolonistów – zbierali kawowe ziarna. Pewnego razu zauważyli oni ciekawe zjawisko. A mianowicie zaobserwowali, że pewien gatunek azjatyckiej cywety je nie tylko mango i banany, ale także owoce kawowca. Zwierzę trawi miąższ, a wydala ziarna kawy. Po oczyszczeniu, wymyciu i innych procedurach właściwych dla obróbki kawowych ziaren okazało się, że kawa z ekskrementów cywety jest niezwykla smaczna. Szybko stała się ona ulubionym rodzajem wśród Holendrów. Ze względu na rzadkość występowania i specjalne walory, Kopi Luwak była towarem luksusowym i drogim nawet w XVIII wieku.
Surowiec
Jak już wspomniano, surowcem Kopi Luwak są ziarna kawy wydobywane z odchodów cywety azjatyckiej. A co to za zwierzę? Jest to płochliwe, małe zwierzątko podobne do kota, z ogonem dłuższym od swojego ciała. Jeśli kiedyś będziesz poszukiwał cywety w indonezyjskich lasach, poznasz ją po nastpujących cechach:
- szare futro
- trzy czarne paski przebiegające wzdłuż grzbietu
- żyje wśród drzew
- jest aktywna w nocy
Kawa Kopi Luwak jest wyjątkowo wysokiej jakości z kilku powodów. Po pierwsze, można powiedzieć, że cyweta sama jest smakoszem kawy – to zwierzę ma doskonały węch i zjada tylko najlepsze, najbardziej dojrzałe owoce kawowca. Nawet najlepsi i najbardziej doświadczeni zbieracze kawy nie mogą się z nią równać pod tym względem. Inny powód – w trakcie procesów trawiennych, dzięki naturalnej fermentacji, ziarna nabierają wyjątkowych właściwości. Smak i aromat zostaje wzbogacony i nabiera wyrazistości.
Właściwości smakowe
Napar z kawy Kopi Luwak wyróżnia się unikalnym, bogatym smakiem i gęstą konsystencją. W trakcie naturalnej fermentacji w przewodzie pokarmowym cywety, ziarna tracą goryczkę i nabierają charakterystycznego smaku. Kopi Luwak ma specjalny aromat, który jest mocny i orzeźwiający – czuć w nim ziemię, dziką dżunglę, orzechową i czekoladową nutę. Pozostawia bardzo przyjemny posmak.
Kopi Luwak podbija Hollywood
Kojarzycie film "The Bucket List" (występują Jack Nicholson, Morgan Freeman) - to właśnie ten film był w dużej mierze odpowiedzialny za ponowne odkrycie przez mieszkańców świata zachodniego kawy "Kopi Luwak". Degustacja kawy Kopi Luwak znajdowała się na liście życzeń popularnego aktora.
Kluczowym elementem, który da Ci pewność, że decydujesz się na zakup oryginalnych ziaren, jest certyfikat autentyczności. W naszej ofercie znajdziesz wyłącznie certyfikowaną kawę Kopi Luwak. Zapraszamy na zakupy!
Specyficzne kody
- ean13
- 5905342639008