Indonesia Mandheling (Etno Cafe)
Lowest price in the last 30 days
Kawa z Indonezji (Sumatra), która charakteryzuje się bogatym aromatem miodu gryczanego i suszonej śliwki. W połączeniu z wysoka cielistością czyli tzw. wysokim body sprawia, że jest to kompozycja idealna na każdą okazję. Gorąco Polecam!
Profil smakowy | |
Kwasowość | 4/5 |
Słodycz | 3/5 |
Gorycz | 2/5 |
By buying this product you can collect up to
3
loyalty points
.
Your cart will contain total
3
points
that can be converted into a voucher of
zł0.45
.
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Darmowa dostawa od 100 zł!
Rodzaj: ziarnista, single origin
Segment: premium
Kraj pochodzenia: Indonezja (Sumatra)
Region: Mandheling/Batak
Wysokość: 800-1500 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiana botaniczna: Catimor, Typica
Stopień palenia (wg SCA): medium light
Proces: wet-hulled
Smak/Aromat: miód gryczany, suszona śliwka
Metody parzenia: Przelew/Espresso
Kawa z Indonezji - Mandheling, Sumatra w MojeLoveKawowe
Indonezja to kraj który w większości tworzą wulkany co wpływa bardzo korzystnie na bogatą w minerały, wulkaniczną glebę. Właśnie taka gleba dominuje w górzystej północnej części Indonezyjskiej wyspy Sumatry. Prowincja Aceh, region Bener Meriah w pobliżu Wonosari to niemalże serce prowincji, nad jeziorem Takengon. Kawa Sumatra Mandheling jest uprawiana bezpośrednio na zboczach wulkanów i po obrobieniu transportowana do portu Padang w środkowo–zachodniej Sumatrze. Tradycyjna nazwa sumatrzańskiego sposobu obróbki ziaren kawy to Giling Basah (wet hulled). Metoda ta polega na usuwaniu wierzchniej części wisienki kawowca przy relatywnie dużej wilgotności kawy (około 50%), podczas kiedy procesy tego typu w innych częściach świata odbywają się przy wilgotności kawy na poziomie 10%-12%. Po procesie obróbki kawa jest suszona na słońcu. W wyniku obróbki ziarna kawy uzyskują bardzo interesujący pełny okrągły smak. Kawa Sumatra Mandheling, charakteryzuje się niską kwasowością i ziemistym aromatem.