copy of Kawa Gwatemala Antigua SHB
To królowa wśród kaw Ameryki Środkowej. Zachwyca swoim złożonym smakiem i zaskakuje tropikalnym aromatem. Po prostu nie można się jej oprzeć. Kawa arabika Gwatemala SHB ma wyrazisty, kompletny smak. Idealnie sprawdzi się w wersji mlecznej oraz do kawy w wersji małej czarnej. Po zaparzeniu uzyskujemy gęsty napar o łagodnym, orzechowo- kakaowym smaku z subtelną nutą trzciny cukrowej, karmelu i miodu. Wyróżnia się zdecydowanie korzennym charakterem, z lekko dymnym posmakiem. Całość kompozycji smakowej spina zaskakująca, cytrusowa kwaskowatość z wyczuwalnym aromatem limonki, pomarańczy i zielonej herbaty.
By buying this product you can collect up to
3
loyalty points
.
Your cart will contain total
3
points
that can be converted into a voucher of
zł0.45
.
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Darmowa dostawa od 100 zł!
Gwatemala jest jednym z czołowych producentów kawy w Ameryce Środkowej. Stąd pochodzi arabica, która uznawana jest za jedną z najlepszych kaw z tej części świata. Cechuje ją wyrazisty, pełny smak oraz niepowtarzalny aromat z delikatną kwasowością. Początki upraw datuje się na koniec XVIII wieku, kiedy to jezuiccy misjonarze sprowadzili kawę do Gwatemali. Jednak, to Niemcy, którzy przybyli tam w 1860 r., w znaczący sposób przyczynili się do rozwoju przemysłu kawowego. Małe plantacje powstawały w południowo - zachodnich regionach Amatitlan i Antigua.
Zasadniczą przyczyną kawowego sukcesu Gwatemali jest jej położenie geograficzne. Kawa ziarnista z rejonu Antigua oznaczona jest symbolem SHB (Strictly Hard Bean) który jest równoważny z SHG (Strictly High Grown - wyłącznie wysokie uprawy) co oznacza, że rośnie ona tylko na dużych wysokościach tzn. 1450-2000 m n.p.m.. Charakteryzuje się ona ziarnem najwyższej jakości, z wysoką zawartością kofeiny.
To właśnie specyficzny wysokogórski mikroklimat oraz żyzne, wulkaniczne gleby, stwarzają dla tych roślin idealne warunki do wzrostu. Wulkaniczne gleby Sierra Madre są wysoko zmineralizowane, skały magmowe obfitują w azot. Pierwiastek ten jest naturalnym nawozem, warunkuje prawidłowy rozwój kawowców, pobudza ich wzrost, nadając intensywnie zieloną barwę. Makroelement ten wydłuża okres wegetacji rośliny i ostatecznie wpływa na wielkość i jakość plonów. W efekcie otrzymujemy najszlachetniejsze ziarno, które po obróbce na mokro uwalnia prawdziwą esencje smaku i aromatu kawy.
Składniki: kawa palona ziarnista Arabika 100%
Specific References
- ean13
- 5905567892240