Kawa Kenia AA TOP
Jedna z najbardziej cenionych kaw na świecie o wspaniałym aromacie i intensywnym smaku - kenijska arabika o ziarnach klasy AA. Oprócz intensywnego smaku kawy dominuje kilka kuszących aromatów: owoców tropikalnych, kwiatów, wiśni oraz klonu. W połączeniu ze słodkim aromatem jaśminu, moreli i orzeźwiających ziół tworzy mieszankę, której nie można się oprzeć.
By buying this product you can collect up to
4
loyalty points
.
Your cart will contain total
4
points
that can be converted into a voucher of
zł0.60
.
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Darmowa dostawa od 100 zł!
Region: Muchagara, Kirinyaga District
Gatunek: Arabica 100% - SL34, SL28
Zbiory: listopad - grudzień
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1700 - 1800 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: nuty moreli, owoców tropikalnych, kwiatów, klonu, wiśni
Aromat: nuty jaśminu, moreli, ziół
Body/cielistość: umiarkowane
Kwasowość: średnia
Kraj: Kenia
Kenia to kraj który jest znany z kaw o bardzo wysokiej jakości. Jest to możliwe ze względu na idealne warunki klimatyczne (odpowiednia temperatura i stosunkowo duże opady), żyzne wulkaniczne gleby, a także stabilny i dobrze zarządzany system skupu ziaren i klasyfikacji ich jakości. Najbardziej prestiżową kawą z Kenii jest odmiana arabiki o nazwie SL34, a więc kawa którą Państwu oferujemy.
Arabica Kenia AA to gwarancja bogatego smaku, przepełnionego intensywnymi, soczystymi afrykańskimi akcentami. Mocna, wytrawna o owocowym bardzo przyjemnym posmaku. Bogaty bukiet, wysoka kwasowość, doskonale zharmonizowana, bardzo orzeźwiająca i pobudzająca - właśnie taka jest kenijska kawa.
Kenijskie ziarna charakteryzują się znakomitym aromatem i smakiem. Ich uprawa na dużych wysokościach powoduje, że kawowce rosną na nich wolniej, niż na terenach nizinnych, co znacząco wydłuża czas ich dojrzewania. Z tego też względu Kenia AA jest zbierana ręcznie, metodą wybiórczą, która pozwala na selektywny zbiór tylko najbardziej dojrzałych owoców. Tak zebrane, najlepsze ziarna oczyszczane są krystalicznie czystą wodą, a następnie suszone w upalnym, afrykańskim słońcu, które w powolnym procesie wydobywa z nich to co najlepsze. Po przesortowaniu ziaren kawa trafia do palarni na całym świecie.
Specific References
- ean13
- 5905342639084