Kawa Etiopia Sidamo - organiczna
Lowest price in the last 30 days
Kawa etiopska to arcydzieło – zachwyci Cię już przy pierwszym łyku. Tak jak większość wysokojakościowych kaw afrykańskich Ethiopia Sidamo ma lekko pikantny, głęboki smak. Arabica z tego regionu charakteryzuje się delikatnym body z orzeźwiająca nutą afrykańskich cytrusów. Harmonijną całość dopełnia subtelny posmak czekolady i jaśminu. Kremowa, aromatyczna kawa na letni poranek. Doskonale sprawdzi się także jako dodatek do popołudniowych deserów.
By buying this product you can collect up to
3
loyalty points
.
Your cart will contain total
3
points
that can be converted into a voucher of
zł0.45
.
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Darmowa dostawa od 100 zł!
Region: Sidamo (Etiopia)
Gatunek: Arabica - Heirloom
Zbiory: październik/grudzień
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: winny, kwiatowy, czekolada, cytrusy
Aromat: cytrusowy z nutami czekolady
Body/cielistość: delikatna, gładka
Kwasowość: wyraźnie wyczuwalna
Etiopia – mało kto wie, że ten kraj jest „ojczyzną kawy”. Warto zacząć od legendy o Kaldim (lub Chalidzie) z Etiopii. Pewnego razu afrykański pasterz wyruszył w poszukiwanie swoich kóz, które nie wróciły z pastwiska. Po długich poszukiwaniach udało mu się je odnaleźć. Zaciekawił go fakt, że zwierzęta wykazywały nadzwyczajną aktywność i pobudzenie. Odkrył, że przyczyną są liście i czerwone owoce z pobliskich krzewów, którymi zajadają się kozy. Sam także spróbował najpierw liści, a następnie czerwonych wisienek kawowca. Poczuł wtedy nagły przypływ energii i pobudzenia. Informacją o takim działaniu tajemniczej rośliny podzielił się ze swoimi ziomkami i w ten sposób popularność kawy urosła w siłę. Wszystko działo się w historycznym państwie Kaffa, które teraz jest regionem w Etiopii. Niektóre źródła podają, że nazwa „kawa” wzięła się właśnie od nazwy państwa „Kaffa”.
Kawa Etiopia Sidamo pochodzi z regionu Sidamo, który leży na południu kraju. Cieszy się największą popularnością, jeśli chodzi o jakość kawy. Jest to produkt ze wspólnoty lokalnych upraw, składającej się z 217 spółdzielni – Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU). Ta szybko rozwijająca się wspólnota zajmuje się produkcją aż 65% kawy pochodzącej z Etiopii, zajmuje 5 miejsce na świecie pod względem produkcji i stanowi prawie 5% rynku światowego. Wspólnota posiada również swój własny zakład ds. kontroli jakości, który zatrudnia aż 900 pracowników. Zakład ten jest w stanie sprawdzić aż 5-7 ton kawy dziennie.
Specific References
- ean13
- 5905342639626