Kawa Kopi Luwak Sumatra- certyfikat

zł109.90
Tax included

View price history

Wysyłka do 4 dni roboczych

Kopi Luwak to ekskluzywna kawa ziarnista, 100 % arabika "wytwarzana" dzięki pomocy luwaków czyli sumatrzańskich zwierząt. Najrzadsza, najdroższa i najlepsza kawa na świecie o niespotykanej cielistości i smaku. Zbierana ręcznie na Sumatrze w Indonezji. Kawa Kopi Luwak jest w 100% oryginalną kawa pochodzącą z dzikich zbiorów (zwierzęta nie są hodowane w klatkach). Autentyczność kawy potwierdzona jest certyfikatem, który jest dołączony do każdego zakupionego opakowania tej niezwykłej kawy. 


kopi luwak

Opakowanie
Ziarno:
Dostępne w magazynie
Supply for free
Display delivery cost

redeem
By buying this product you can collect up to 10 loyalty points . Your cart will contain total 10 points that can be converted into a voucher of zł1.50 .


 

Bezpieczne płatności

 

Szybka wysyłka

 

Darmowa dostawa od 100 zł!

Kraj pochodzenia: Indonezja/Sumatra
Gatunek: Arabica
Wysokość upraw: 1100-1300 m n.p.m.
Profil palenia: średni
Aromat: orzech, czekolada, egzotyczne cytrusy
Kwasowość: niska

Historia

Ojczyzną kawy Kopi Luwak jest Indonezja. Znaczenie nazwy pochodzi od lokalnej nazwy kawy (Kopi) i cywety azjatyckiej (Luwak) – zwierzęcia z rodziny łaszowatych, które jest główym “producentem” tej kawy.

Kopi Luwak. Przyjaciele Kawy

Historia tej kawy rozpoczęła się dawno temu, w XVIII w., kiedy to indonezyjskie wyspy były holenderską kolonią. Tubylcy pracowali dla kolonistów – zbierali kawowe ziarna. Pewnego razu zauważyli oni ciekawe zjawisko. A mianowicie zaobserwowali, że pewien gatunek azjatyckiej cywety je nie tylko mango i banany, ale także owoce kawowca. Zwierzę trawi miąższ, a wydala ziarna kawy. Po oczyszczeniu, wymyciu i innych procedurach właściwych dla obróbki kawowych ziaren okazało się, że kawa z ekskrementów cywety jest niezwykla smaczna. Szybko stała się ona ulubionym rodzajem wśród Holendrów. Ze względu na rzadkość występowania i specjalne walory, Kopi Luwak była towarem luksusowym i drogim nawet w XVIII wieku.

 

Surowiec

Jak już wspomniano, surowcem Kopi Luwak są ziarna kawy wydobywane z odchodów cywety azjatyckiej. A co to za zwierzę? Jest to płochliwe, małe zwierzątko podobne do kota, z ogonem dłuższym od swojego ciała. Jeśli kiedyś będziesz poszukiwał cywety w indonezyjskich lasach, poznasz ją po nastpujących cechach:

  • szare futro
  • trzy czarne paski przebiegające wzdłuż grzbietu
  • żyje wśród drzew
  • jest aktywna w nocy

Kopi Luwak. Przyjaciele Kawy

Kawa Kopi Luwak jest wyjątkowo wysokiej jakości z kilku powodów. Po pierwsze, można powiedzieć, że cyweta sama jest smakoszem kawy – to zwierzę ma doskonały węch i zjada tylko najlepsze, najbardziej dojrzałe owoce kawowca. Nawet najlepsi i najbardziej doświadczeni zbieracze kawy nie mogą się z nią równać pod tym względem. Inny powód – w trakcie procesów trawiennych, dzięki naturalnej fermentacji, ziarna nabierają wyjątkowych właściwości. Smak i aromat zostaje wzbogacony i nabiera wyrazistości.

Właściwości smakowe


Napar z kawy Kopi Luwak wyróżnia się unikalnym, bogatym smakiem i gęstą konsystencją. W trakcie naturalnej fermentacji w przewodzie pokarmowym cywety, ziarna tracą goryczkę  i nabierają charakterystycznego smaku. Kopi Luwak ma specjalny aromat, który jest mocny i orzeźwiający – czuć w nim ziemię, dziką dżunglę, orzechową i czekoladową nutę. Pozostawia bardzo przyjemny posmak.

KKL50

Specific References

ean13
5905342639008

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password