Kawa Kopi Luwak Sumatra- certyfikat
Kopi Luwak to ekskluzywna kawa ziarnista, 100 % arabika "wytwarzana" dzięki pomocy luwaków czyli sumatrzańskich zwierząt. Najrzadsza, najdroższa i najlepsza kawa na świecie o niespotykanej cielistości i smaku. Zbierana ręcznie na Sumatrze w Indonezji. Kawa Kopi Luwak jest w 100% oryginalną kawa pochodzącą z dzikich zbiorów (zwierzęta nie są hodowane w klatkach). Autentyczność kawy potwierdzona jest certyfikatem, który jest dołączony do każdego zakupionego opakowania tej niezwykłej kawy.
By buying this product you can collect up to
10
loyalty points
.
Your cart will contain total
10
points
that can be converted into a voucher of
zł1.50
.
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Darmowa dostawa od 100 zł!
Kraj pochodzenia: Indonezja/Sumatra
Gatunek: Arabica
Wysokość upraw: 1100-1300 m n.p.m.
Profil palenia: średni
Aromat: orzech, czekolada, egzotyczne cytrusy
Kwasowość: niska
Historia
Ojczyzną kawy Kopi Luwak jest Indonezja. Znaczenie nazwy pochodzi od lokalnej nazwy kawy (Kopi) i cywety azjatyckiej (Luwak) – zwierzęcia z rodziny łaszowatych, które jest główym “producentem” tej kawy.
Historia tej kawy rozpoczęła się dawno temu, w XVIII w., kiedy to indonezyjskie wyspy były holenderską kolonią. Tubylcy pracowali dla kolonistów – zbierali kawowe ziarna. Pewnego razu zauważyli oni ciekawe zjawisko. A mianowicie zaobserwowali, że pewien gatunek azjatyckiej cywety je nie tylko mango i banany, ale także owoce kawowca. Zwierzę trawi miąższ, a wydala ziarna kawy. Po oczyszczeniu, wymyciu i innych procedurach właściwych dla obróbki kawowych ziaren okazało się, że kawa z ekskrementów cywety jest niezwykla smaczna. Szybko stała się ona ulubionym rodzajem wśród Holendrów. Ze względu na rzadkość występowania i specjalne walory, Kopi Luwak była towarem luksusowym i drogim nawet w XVIII wieku.
Surowiec
Jak już wspomniano, surowcem Kopi Luwak są ziarna kawy wydobywane z odchodów cywety azjatyckiej. A co to za zwierzę? Jest to płochliwe, małe zwierzątko podobne do kota, z ogonem dłuższym od swojego ciała. Jeśli kiedyś będziesz poszukiwał cywety w indonezyjskich lasach, poznasz ją po nastpujących cechach:
- szare futro
- trzy czarne paski przebiegające wzdłuż grzbietu
- żyje wśród drzew
- jest aktywna w nocy
Kawa Kopi Luwak jest wyjątkowo wysokiej jakości z kilku powodów. Po pierwsze, można powiedzieć, że cyweta sama jest smakoszem kawy – to zwierzę ma doskonały węch i zjada tylko najlepsze, najbardziej dojrzałe owoce kawowca. Nawet najlepsi i najbardziej doświadczeni zbieracze kawy nie mogą się z nią równać pod tym względem. Inny powód – w trakcie procesów trawiennych, dzięki naturalnej fermentacji, ziarna nabierają wyjątkowych właściwości. Smak i aromat zostaje wzbogacony i nabiera wyrazistości.
Właściwości smakowe
Napar z kawy Kopi Luwak wyróżnia się unikalnym, bogatym smakiem i gęstą konsystencją. W trakcie naturalnej fermentacji w przewodzie pokarmowym cywety, ziarna tracą goryczkę i nabierają charakterystycznego smaku. Kopi Luwak ma specjalny aromat, który jest mocny i orzeźwiający – czuć w nim ziemię, dziką dżunglę, orzechową i czekoladową nutę. Pozostawia bardzo przyjemny posmak.
Specific References
- ean13
- 5905342639008