Jamaica Blue Mountain - certyfikat

zł96.90
Tax included

View price history

Wysyłka do 7 dni roboczych

Uwaga: wydłużony czas realizacji - do 7 dni roboczych. 

Kawa Jamajka Blue Mountain - górska królowa kaw

Każdy, kto słyszał nazwę Blue Mountain, wie, iż jest to jedna z najlepszych kaw na świecie. Smak kawy jest wynikiem idealnych wręcz warunków upraw panujących na zboczach jamajskiego pasma Gór Błękitnych. Nasza Kawa sprowadzana jest prosto z Jamajki z rejonu Clydesdale, zielone ziarna są wypalane i zaraz po tym są dostępne w naszym sklepie. Jedna z najlepszych kaw na świecie o doskonale zbalansowanym i łagodnym smaku

Opakowanie
Ziarno:
Dostępne w magazynie
Supply from zł13.90
Display delivery cost

redeem
By buying this product you can collect up to 9 loyalty points . Your cart will contain total 9 points that can be converted into a voucher of zł1.35 .


 

Bezpieczne płatności

 

Szybka wysyłka

 

Darmowa dostawa od 100 zł!

Jesteśmy oficjalnym dystrybutorem kawy Jamaica Blue Mountain w Polsce (TomMyCoffe). 

Do każdej zakupionej w naszym sklepie kawy dołączamy kopię aktualnego certyfikatu potwierdzającego autentyczność kawy.

Można stwierdzić, że Jamaica Blue Mountain Coffee zawdzięcza swoje początki decyzji podjętej przez króla Francji w XVIII wieku. W 1723 roku, król Ludwik XV wysłał trzy rośliny kawy do francuskiej kolonii - Martyniki – innej bujnej, żyznej wyspy, leżącej 1900 km na południowy zachód od Jamajki. Pięć lat później w roku 1728, Sir Nicholas Lawes, gubernator Jamajki, otrzymał w prezencie pierwszą roślinę kawy od gubernatora Martyniki. Reszta to już historia. Od tego jednego krzewu Arabiki, zaczęła się historia tej znakomitej kawy. W ciągu dziewięciu lat pierwsza część kawy została wyeksportowana i tak narodził się jamajski przemysł kawowy.

Arabica kocha azot i fosfor bogatych gleb Jamajki na stromych wzniesieniach Gór Błękitnych. Położone na północ od Kingston po wschodniej stronie wyspy, Góry Błękitne wyrastają do wysokości 2.350 metrów. Uprawiane ziarna to głównieArabica Typica.  Kawa rozwija się w żyznej, wulkanicznej glebie, regularnie nawadnianej deszczem i co najważniejsze pod przykryciem mglistych chmur, chroniących przed palącym słońcem. Wszystkie te czynniki połączone razem pomagają w rozwijaniu kawy o wyjątkowej słodyczy i aromacie, bogatym smaku i z łagodną kwasowością.

Aby kawa mogła nazywać się Jamaica Blue Mountain, musi być uprawiana na wysokości do 1800 metrów w parafiach Portland, Św. Andrzeja, Najświętszej Marii Panny i Św. Tomasza, obejmujące obszar 6000 ha - wielkość jednej dużej plantacji w jednym z krajów o wysokiej produkcji kawy. Uprawa kawy w górach Blue Mountain odbywa się w większości w małych gospodarstwach do 4 hektarów, ale są również większe plantacje o pow. do 70 ha. Istnieje ok. 25.000 gospodarstw i farm zajmujących się uprawą kawy Blue Mountain. 

Obecnie, przy bardzo niskiej rocznej produkcji Jamaica Blue Mountain Coffee i eksporcie sięgającym 85% do 90% do Japonii, Jamaica Blue Mountain pozostaje jak zawsze - nieuchwytna, luksusowa, najcenniejsza i oczywiście przepyszna.

KJBM100

Specific References

ean13
5905342639688

You might also like

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password