Afryka
Kawa z Afryki
Kawa z Afryki jest wyrazista, lekko kwaskowata, ma delikatny owocowo-kwiatowy aromat. Plantacje zazwyczaj znajdują się na wysokości ok. 2000 m n.p.m., na glebach wulkanicznych, a ziarna są poddawane mokrej obróbce. To wszystko zapewnia „czysty” smak, nutkę słodyczy i niską gorycz „małej czarnej”. Czym różni się kawa z Etiopii od kawy z Kenii?
Kawa z Afryki w Moje Love Kawowe
Afryka jest kolebką kawy. W XIII-XIV wieku z Etiopii, gdzie jadano ją z dodatkiem masła i soli, trafiła na Półwysep Arabski. Wówczas opracowano metodę prażenia ziaren i wytwarzania z nich napoju o szczególnych właściwościach i walorach smakowych. Dziś uprawa kawy to jedna z głównych gałęzi rolnictwa w Afryce Wschodniej i Południowej. Dochód ze sprzedaży ziaren kawowca stanowi znaczną część zysków z eksportu towarów w krajach takich jak Etiopia czy Uganda, co sprawia, że sektor ten ma kluczowe znaczenie dla gospodarki tych państw. Jest on również istotny w Kenii, Malawi, Rwandzie, Tanzanii i Zambii.
Kawa z Afryki jest znana i ceniona na całym świecie jako jedna z najbardziej charakterystycznych. Na Czarnym Lądzie stosuje się tradycyjne metody uprawy, plantacje są niewielkie i otoczone innymi roślinami, głównie bananowcami, herbatą, tytoniem, które chronią kawowce przed palącym słońcem. Na zdecydowanej ich większości nie używa się chemicznych środków ochrony roślin, a owoce zbierane są ręcznie. To wszystko sprawia, że część upraw produkuje kawy organiczne. Kawy afrykańskie mają wyraziste nuty kwiatowe i owocowe, charakteryzują się kwasowością (choć nie są kwaśne).
Kawa z Etiopii
W Etiopii rośnie ponad tysiąc różnych gatunków kawowca, duża część z nich to dzikie odmiany. Klimat i górzyste ukształtowanie terenu stwarzają doskonałe warunki do uprawy tej rośliny. Do obróbki ziaren wykorzystuje się najczęściej metodę „na mokro” – w wyniku tego wieloetapowego procesu otrzymuje się kawę o czystym, wytrawnym smaku, intensywnej kwaskowatości i jednocześnie o delikatnym profilu sensorycznym. W naparach kawowych można odnaleźć nuty cytrusów czy malin. Kawa z Etiopii to przeważnie arabica – istnieje kilka regionów uprawnych, a tym samym wyróżnia się wiele jej szczepów, najbardziej znane i cenione są: Sidamo oraz Yirgacheffe (a także Djimmah, Keffa, Harrar i Lekempte).
Region Sidamo jest położony w południowej części Etiopii, plantacje kawowców są zlokalizowane na wysokości około 2200 m n.p.m. Kawa arabica z Etiopii z obszaru Sidamo ma głęboki, kwiatowy aromat, wyczuwalne są także nuty cytrusowe i orzechowo-czekoladowe. Jest szczególnie ceniona za przyjemną, owocową kwasowość i brak goryczki. Yirgacheffe to natomiast region położony na wysokości od 1800 do 2100 m n.p.m. Kawa uprawiana na tym obszarze jest często uważana za najlepszą na świecie. Jest delikatna, przyjemnie kwaskowata. Ta jasno palona charakteryzuje się intensywnymi aromatami owocowymi i kwiatowymi, natomiast w mocno palonej można odnaleźć nutę karmelu czy prażonego kokosa.
Kawa z Kenii
Kawa z Kenii charakteryzuje się bogatym, dość ciężkim body i złożonym aromatem. Przez kawoszy jest szczególnie ceniona za głęboki wymiar smaku. Kawy kenijskie różnią się niuansami w zależności od regionu, z którego pochodzą, jednak wszystkie odznaczają się wysokim poziomem kwaskowatości i intensywnymi owocowymi aromatami, przede wszystkim czarnej porzeczki. Znane są także z cytrusowych i winnych nut smakowych. Kawowce są uprawiane na wysokości od 1400 m n.p.m. do 2000 m n.p.m., na bogatych glebach wulkanicznych, co sprawia, że mała czarna z Kenii to jedna z najbardziej wyrazistych i „rześkich” kaw. Jest przetwarzana metodą mokrą. W porównaniu z kawą etiopską, kawa mielona z Kenii jest znacznie jaśniejsza i bardziej kwaskowata. Najpopularniejsze odmiany to SL-28 oraz SL-34 stworzone na drodze eksperymentów laboratoryjnych, w celu uzyskania kawy najwyższej jakości. Ziarna kawowca są klasyfikowane do jednej z grup: E, PB, AA, AB, C, TT, T lub MH/ML. Ocenia się ich wielkość, co jest istotne, ponieważ im większe ziarna, tym więcej smaku i aromatu w naparze.
Kawa organiczna z Afryki
Kawa jest jednym z najczęściej sprzedawanych towarów na świecie, a sprostanie temu zapotrzebowaniu nie jest łatwym zadaniem dla producentów „czarnego złota”. W przypadku kawy organicznej nie stosuje się sztucznych nawozów, co oznacza czystsze ziarna oraz środowisko naturalne (do uprawy wykorzystywane są wyłącznie nawozy organiczne). Plantacje kawy organicznej znajdują się w otoczeniu naturalnie występujących na danym terenie roślin, które chronią kawowce przed intensywnym słońcem. Utrzymują także żyzność gleby i unikalne, regionalne ekosystemy. Organiczne ziarna kawy są bogatsze w zdrowe przeciwutleniacze.
W Afryce znajduje się wiele plantacji kawy bio. Kawa organiczna z Etiopii czy Kenii to dobry wybór dla wszystkich, którzy zwracają uwagę nie tylko smak, ale i pochodzenie ziaren. Zbiór i obróbka owoców kawowca odbywają się tam ręcznie, a ziarna są starannie selekcjonowane. Dokumentem, który poświadcza jakość kawy organicznej jest certyfikat UTZ.