Kawa Bezkofeinowa

Kawa to wyjątkowy napój, znany i lubiany od pokoleń. Miłośnicy kawy na całym świecie, nie potrafią wyobrazić sobie dnia bez filiżanki pełnej aromatycznego napoju. Życie bywa jednak przewrotne i niekiedy powstaje konieczność całkowitego wyeliminowania kofeiny z powodów zdrowotnych. Do skutków nadużycia kofeiny należą między innymi: nudności, osłabienie organizmu czy przyspieszone bicie serca. Kofeina jest środkiem, który silnie uzależnia, dlatego warto zastanowić się nad zastąpieniem jej zdrowszym i smaczniejszym zamiennikiem w postaci kawy bezkofeinowej. Walory smakowe oraz pozytywny wpływ na ludzki organizm doceniają użytkownicy kawy bezkofeinowej na całym świecie. Jest ona nie tylko wartościowym zamiennikiem tradycyjnej kawy, ale także doskonałym produktem spożywczym, którym warto się zainteresować. Kawa bezkofeinowa od MojeLoveKawowe to gwarancja wyłącznie najwyższej jakości ziaren, pochodzących z gorącej Brazylii. Lata doświadczeń pozwoliły mi stworzyć dla Was kompozycję, która zachwyci smakoszy. 

Jest 1 produkt.

Pokazano 1-1 z 1 pozycji

Kawa bezkofeinowa - kilka słów o jej historii

Historia kawy bezkofeinowej jest niezwykle ciekawa. Pierwszy proces dekofeinizacji kawy został przeprowadzony już w pierwszej połowie XIX wieku. Przeprowadził go Friedlieb Ferdinand Runge na osobistą prośbę poety Johanna Wolfganga Goethego. Wybitny poeta doszedł do wniosku, że męcząca go bezsenność, może wynikać z nadużywania kawy. Runge podczas swoich badań nad kawą odkrył substancję znaną nam dzisiaj jako kofeina, którą w dalszym procesie wyeliminował całkowicie z kawy. Przełomowy moment dla całej branży spożywczej pozostał niezauważony, ponieważ badacz nie szukał rozgłosu. Pierwszą osobą, której kawa bezkofeinowa przyniosła realny zysk był kupiec niemieckiego pochodzenia Ludwig Roselius. W roku 1903 Roselius odkrył, że ziarna kawy pod wpływem wody morskiej wytrącają kofeinę, bez wpływu na walory smakowe. Od tego czasu zainteresowanie procesem dekofeinizacji kawy wzrastało, a na rynku pojawiały się nowe sposoby pozyskiwania ziarnistych kaw bezkofeinowych

Jak w dzisiejszych czasach uzyskuje się kawę bezkofeinową? 

Aktualnie bezkofeinowa kawa powstaje na kilka sposobów. Jednym z nich jest metoda tradycyjna, która polega na płukaniu ziaren kawy wodą. Producenci, mając na celu wyeliminowanie problemu utraty smaku oraz aromatu, dodają do wody komponenty smakowe i zapachowe. Jest to w pełni bezpieczna i zdrowa metoda, wykorzystywana na całym świecie. Drugim sposobem na dekofeinizację jest metoda chemiczna. Wykorzystuje się wówczas rozpuszczalniki chemiczne. Dodawane są do niewypalonej, zielonej kawy. Wszystkie pozostałości substancji chemicznych po procesie zostają usunięte, dzięki czemu kawa nie jest w żadnym stopniu szkodliwa dla zdrowia. Co więcej, każdy z użytych środków musi spełniać restrykcyjne wymagania, dlatego nie należy obawiać się nieprzyjemnych konsekwencji. Na rynku wykorzystywana jest również metoda wykorzystująca dwutlenek węgla pod wysokim ciśnieniem. Działa on wówczas jak rozpuszczalnik kofeiny, pozostawiając ziarna kawy w tej samej postaci. Kawa bezkofeinowa w ziarnach, pozyskiwana tą metodą może należeć do droższych propozycji, z racji konieczności użycia specjalistycznej aparatury.

Kawa bezkofeinowa czy warto ją pić? 

Czy warto sięgnąć po kawę bezkofeinową? Bez względu, czy decyzja padnie na kawę bezkofeinową w ziarnach czy też kawę bezkofeinową rozpuszczalną odpowiedź jest jedna - warto! Kawa bez zawartości kofeiny w dzisiejszych czasach nie odbiega smakiem i aromatem od tradycyjnej wersji. Kawy bezkofeinowe są prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych dla ludzkiego organizmu. Są bogate w magnez, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zawiera także znaczną dawkę potasu, który chroni układ krwionośny oraz wspomaga procesy przemian węglowodanów, tłuszczów i białek. Kawa bezkofeinowa jest źródłem witaminy B3, która wpływa na prawidłową pracę mózgu. Podobnie jak tradycyjna kawa, bezkofeinowa wersja zawiera liczne antyoksydanty. Jej skład przyczynia się do profilaktyki chorób otępiennych, takich jak Parkinson i Alzheimer. Napój ma liczne wartości odżywcze, takie jak białko, żelazo czy sód. Regularne picie kawy bezkofeinowej wpłynie pozytywnie na pracę całego organizmu. Oczywiście, podobnie jak w przypadku kawy z kofeiną, należy zachować umiar. 

Dlaczego warto skorzystać z oferty MojeLoveKawowe?

MojeLoveKawowe powstało z miłości do kawy. Głównym założeniem istnienia marki jest chęć podzielenia się moją pasją. Spędziłem długie lata na doświadczaniu kawy tak, aby móc podzielić się z Tobą swoją wiedzą i zapałem. Stworzyłem własną markę, która skradła serca wielu klientów. Chętnie podpowiem, która kawa skradnie także i Twoje! Do Twojej dyspozycji przekazuję również kawę bezkofeinową, o wyjątkowym aromacie i smaku. Sprawdź sam, a przekonasz się, że kompozycja ziaren Cię zachwyci! 

Wszystkie kawy dostępne w moim sklepie pochodzą z polskich palarni lub z zagranicznych palarni o wysokiej renomie. Jakość jest nadrzędną wartością, zwłaszcza dla prawdziwych koneserów kawy, dlatego do współpracy zapraszam wyłącznie specjalistów w swojej dziedzinie. Szczególnie bliska jest mi ochrona naszej planety, dlatego produkty ze Strefy Bio są w pełni organiczne, pochodzące z ekologicznych upraw. Zapraszam do kontaktu i zapoznania się z ofertą MojeLoveKawowe. Wspólnie dobierzemy kawę, którą zapamiętasz na długo! 

Zobacz również:

Kawa bezkofeinowa smakowa

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password