Ameryka Południowa
Kawa z Ameryki Południowej
Z czym kojarzy Ci się kawa? Z delikatnym, wypełnionym nutami orzecha i czekolady smakiem? A może z kuszącym i łagodnym aromatem, który wprost zachęca do chwili relaksu? Jeśli tak, to prawdopodobnie myślisz o kawie, która została wyhodowana w Ameryce Południowej. Kawa z Ameryki Południowej odznacza się klasycznym, typowo „kawowym” smakiem i cieszy się ogromną popularnością wśród wielbicieli tego pysznego trunku. Ziarna z Ameryki Południowej odznaczają się bardzo wysoką jakością, która przekłada się na bogaty aromat i lekki smak. To prawdziwa klasyka gatunku, po którą sięga większość miłośników kawy. Sprawdź, dlaczego i jakie smaki czekają na Ciebie w MojeLoveKawowe!
Kawa z Ameryki Południowej — dlaczego jest tak popularna?
Ameryka Południowa to jeden z największych eksporterów kawy na świecie. Produkowana jest tam przede wszystkim kawa Arabica, która cechuje się średnią kwasowością, głębokim aromatem oraz charakterystyczną dla tamtego terenu słodyczą. Pierwsze ziarna Arabiki dotarły do Ameryki Południowej już w XVII wieku i szybko podbiły serca wielbicieli tego ciemnego trunku. Wieść o ich doskonałej jakości rozniosła się też na inne kontynenty i dziś kawa z Ameryki Południowej uważana jest za najpopularniejszą na świecie. Jej główne plantacje znajdują się w Brazylii, Kolumbii i Peru.
Brazylia jest uznawana nawet za największego producenta kawy na świecie. Co sprawia, że kawa z Brazylii i innych krajów Ameryki Południowej charakteryzuje się tak doskonałym smakiem? To zasługa doskonałych warunków klimatycznych. Plantacje w Ameryce Południowej są położone na dobrze nasłonecznionych terenach górzystych, w których występują obfite opady deszczu. Ciepło, wilgotność i żyzność gleby sprawiają, że rosnące tam ziarna kwitną bujnie w zaskakującym tempie. Efektem jest niezrównana głębia delikatnego smaku, który od wieków podbija serca kolejnych miłośników kawy!
Kawa z Brazylii i kawa z Kolumbii
Brazylia i Kolumbia do dwa państwa, które posiadają najwyższy wskaźnik zbiorów kawy Arabiki na świecie. Wszystko dzięki dobrym warunkom klimatycznym, jakie panują na ich terenach. Kawa z Kolumbii i Brazylii odznacza się bardzo łagodnym, czekoladowym smakiem, dzięki czemu stanowi jeden z najcenniejszych produktów eksportowych obu krajów. Do najsłynniejszych gatunków kaw kolumbijskich i brazylijskich należą:
- Columbia Supremo
- Columbia Excelso
- Brazylia Santos
- Brazylia Yellow Bourbon
Co ciekawe, kawy kolumbijskie od brazylijskich różnią się metodą przygotowania. Kawa z Brazylii jest przygotowywana metodą „na sucho”, która polega na suszeniu owoców wyrastających z ziaren w naturalny sposób, na słońcu, aż osiągną wymagany stopień wilgotności. Kawa z Kolumbii jest natomiast przygotowywana w bardziej pracochłonny sposób, który polega na moczeniu ziaren przez kilka dni w wodzie, zanim zostaną osuszone. Dzięki temu ziarna zachowują większą głębię smaku.
Kawa Arabica — co ją wyróżnia?
Kawa z Ameryki Południowej to przede wszystkim Arabica. Choć ze względu na nazwę można by sądzić, że Arabica pochodzi z krajów arabskich, to jednak jej największym producentem na świecie jest właśnie Brazylia. Drugie miejsce wśród państw przodujących w uprawach Arabiki zajmuje natomiast Kolumbia. Kawa Arabica dostarcza ok. 80-90% światowej produkcji. Stanowi najchętniej wybierany gatunek kawy, która odznacza się łagodniejszym smakiem i niższą zawartością kofeiny (w stosunku do drugiego najpopularniejszego rodzaju, czyli Robusty). Jest stosunkowo łatwa w uprawie — potrzebuje tylko jasnego i dobrze nasłonecznionego miejsca, które znajduje przede wszystkim w strefie międzyzwrotnikowej.
Najodpowiedniejsze dla niej są górskie tereny, sięgające od 800 do 2000 m n.p.m., podczas gdy najlepsze temperatury wahają się między 15-24 stopni Celsjusza. Jej ziarna są podłużne, płaskie i posiadają zielonkawy kolor. Zawierają od 1 do 1,7% kofeiny, co przekłada się na ich delikatny smak i łagodne działanie dla organizmu. W jej smaku można zazwyczaj wyczuć nutkę orzechów, karmelu lub czekolady. Ponieważ jest przy tym mało odporna na działanie szkodników i drobnoustrojów chorobotwórczych, nazywa się ją czasem kawą „ekskluzywną”, co znajduje również odzwierciedlenie w niezwykle subtelnym, lecz przy tym głębokim smaku.
Rozsmakuj się w kawach z Ameryki Południowej
MojeLoveKawowe to sklep, który powstał z miłości do kawy. Wszystkie oferowane przeze mnie kawy pochodzą z renomowanych palarni w Polsce i za granicą. Zbieram je tu i dzielę się najlepszymi smakami, jakie uda mi się znaleźć. Kawa z Ameryki Południowej to prawdziwa klasyka gatunku, której naturalnie nie mogło u mnie zabraknąć. Jako jej miłośnik, wyselekcjonowałem najlepsze gatunki z różnych zakątków kontynentu, dzięki którym zakochasz się w tym rozkosznym napoju. Bez względu na to, czy szukasz delikatnej kawy z Peru, czy aromatycznej kawy z Kolumbii — w moim sklepie znajdziesz mieszanki, które sprawią, że odkryjesz ten doskonale znany wszystkim trunek na nowo.